Van jongeren en hun gezin die zich voor hulpverlening aanmelden bij het gezinshuis, leggen wij gegevens vast in de computer en op papier. Samen vormen deze gegevens het dossier. Met de aanmelding van uw kind bij het gezinshuis gaan wij er van uit dat u toestemming geeft voor het vastleggen van uw gegevens. Met de informatie in het dossier kunnen wij de hulpverlening uitvoeren, met elkaar afstemmen en de afspraken controleren. Dit bevordert de kwaliteit van de hulp. Wij gaan zorgvuldig met deze gegevens om.
Wat zit in het dossier en waarvoor?
In het dossier zit de informatie die wij van de zorgaanbieder of gemeente hebben ontvangen, zoals het indicatiebesluit en persoonsgegevens, en de gegevens die u zelf verstrekt bij de start van de hulpverlening. Daarnaast bewaren wij de zorgovereenkomst/hulpverleningsplannen, verslagen, onderzoeksgegevens en correspondentie. Als er tijdens de hulpverlening, met uw toestemming, video-opnames worden gemaakt, behoren deze eveneens tot het dossier. De opnames worden na afloop van de hulpverlening vernietigd; alleen belangrijke gegevens daaruit worden in het dossier bewaard.
Uw gegevens zijn privé
Wij gaan vertrouwelijk om met het dossier van uw kind. Wij verstrekken geen gegevens aan anderen dan direct betrokken hulpverleners, tenzij u ons hiervoor uitdrukkelijk toestemming geeft. Ook voor het opvragen van informatie over uw kind bij derden, vragen wij eerst uw toestemming. De vereiste toestemming is afhankelijk van de leeftijd van de jeugdige cliënt:
- cliënt jonger dan 12 jaar: toestemming van (gezaghebbende) ouder(s) is nodig
- cliënt van 12 jaar en ouder: toestemming van cliënt en (gezaghebbende) ouder(s) is nodig
Inzage en afschrift
U hebt als gezaghebbende ouder recht op inzage in en afschrift van dossiergegevens, afhankelijk van de leeftijd van uw kind:
- cliënt jonger dan 12 jaar: ouders hebben inzage
- cliënt tussen 12 en 16 jaar: ouders en cliënt hebben inzage
- cliënt van 16 jaar en ouder: alleen cliënt heeft inzage
Bij jongeren vanaf 16 jaar mogen wij u dus alleen over uw kind informeren als deze daar zelf toestemming voor geeft. Inzage in (een deel van) het dossier kan door het gezinshuis geweigerd worden, bijvoorbeeld als daarmee de persoonlijke levenssfeer van anderen wordt geschaad. Ook bij het recht op correctie of vernietiging van dossiergegevens die feitelijk onjuist zijn, gelden de leeftijdgebonden regels.
U houdt altijd het recht op correctie en vernietiging van onjuiste gegevens die over u zelf gaan.
Bewaartermijnen
Wij zullen je gegevens niet langer bewaren dan noodzakelijk is voor de in deze privacyverklaring beschreven doeleinden, tenzij dat nodig is op grond van een wettelijke verplichting. In het kader van de Jeugdwet worden dossiers minimaal 20 jaar bewaard of langer wanneer dit voor de hulpverlening noodzakelijk is.
Privacyreglement
Al onze afspraken over de omgang met cliëntgegevens zijn vastgelegd in het privacyreglement van de zorgaanbieder of gemeente. Deze heeft u ontvangen of kunt u bij hen opvragen.